ABS Nedir, ABS fren sistemi nedir ve ABS ne işe yarar kısa ve doğru bilgileri bu yazıda sıraladım.
ABS Nedir, ABS ışığı neden yanar, ABS zorunlu mu, ABS olmazsa ne olur, ABS arızaları nelerdir? Kısa kısa her birine değinelim.
ABS Nedir, içeriğini OTODELİSİ.COMyazarı ve editörü Ayşe Topçu 👩🏻💻olarak sizlere bu makaleyi hazırladım 😊Umarım beğenir ve alta YORUM yaparsınız. |
ABS Ne Demek?
ABS demek, araçların fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bir güvenlik sistemidir. Tekerleğin dönme hızını araç hızı ile karşılaştırır.
ABS sistemi hakkında sürücünün aracı daha iyi kontrol etmesini sağlar diyebiliriz. ABS nin aynı zamanda can güvenliğini koruma odaklı olduğunu söylemek isterim.
ABS Işığı Neden Yanar?
abs ışığında temel amaç, arabanın ABS sisteminde bir sorun olduğunu ve sistemin devre dışı olduğunu göstermesidir.
Bu sorun, ABS sensörlerindeki arızalardan, fren hidroliği seviyesinin düşük olmasından da kaynaklanabilir.
ABS ışığının yanması, aracınızın fren performansını etkileyebileceği için ciddi bir sorunun işareti olabilir. ABS frenleme sistemi ya da otomatik frenleme sistemi içerisinde bir sorun oluştuğunu işaret eder.
Bu 👇da ilginizi çekecektir!
ABS Lambası Neden Yanar?
ABS lambası arabanın fren sisteminde bir arıza/hata olduğunu gösterir. Bu nedenle bir servis kontrolü gerekebilir. ABS lambasının yanmasının diğer nedeni de ABS modülünün zarar görmesi olabilir.
ABS ile olumsuz yol durumlarında oluşan tekerlek kilitlenmesi kolayca önlenir. Tekerlek ve araç hızının orantısı olduğu durumlarda ABS devreye girer. Tekerleğin kilitlenmesine sebep olan durumu ortadan kaldırır. ABS tekerlek kilitlemesinin oluştuğunu anlık fark eder. Araba hızlı iken tekerlekler dönmezse araç kayar. ABS ile bu durum ortadan kaldırılır.
ABS Kelimesinin Açılımı Nedir?
ABS kelimesinin açılımı ” Anti lock braking system” yani “Kayma Karşıtı Fren Sistemi”dir.
ABS Malzeme Nedir?
ABS malzeme, plastik polimerlerden oluşan bir termoplastik malzemedir ve sert, dayanıklı, hafif ve çeşitli uygulamalarda kullanılan bir yapı malzemesidir.
ABS Ne İşe Yarar?
Diğer bir deyişle ABS fren sistemi ne işe yarar, bakarsak; otomobilin fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önler. Bu da sürücünün aracı kontrol etmesini ve durmayı daha etkili bir şekilde yapmasını sağlar.
ABS fren sisteminin işlevi, hidrolik frenlerin araç tekerleklerinde sebep olabildiği kilitlenme durumunu önlemektir.
Güvenli bir ulaşım imkânı için tekerlek devir sayısını ölçer. Bu sayede sürücünün direksiyon hakimiyeti güçlenmiş olur.
ABS Fren Sisteminin Etkili Olduğu Alanlar
Buzlu Zemin Ani frenleme durumu Virajlarda Frenleme Eğimli Yollar Araç Yükü Değişimleri Tekerlek Değişimi Yağmurlu Havalarda Yüksek Hızda Durma Yukarıdaki benzer durumların her birinde ABS fren sistemi devreye girerek kaymayı önlemek üzere çalışır. |
ABS Fren Sisteminin Yapısı
ABS fren sistemi, ABS elektronik kontrol ünitesi tarafından sensör, kontrol ünitesi ve fren hidroliği valf sisteminden oluşur. Sensörler tekerlek hızını izler, kontrol ünitesi bu bilgileri işler ve fren hidroliği valflerini açıp kapatır, böylece tekerleklerin kaymasını önler. Tüm işlem, bir çeşit yapay zeka tarafından yapılır. ABS sistemi nedir artık iyice öğrenmiş olduk sanıyorum arkadaşlar.
ABS Fren Sistemi Temel Parçaları Nelerdir?
ABS Kumanda Grubu üyeleri; elektrikli hidrolik pompa, selenoid valf gövdesi ve kumanda ünitesidir.
Tekerlek Sensörleri ve Tekerlek Rotorları olarak temel 3 parçaya ayrılır.
Sürücü fren pedalına bastığı an, fren hidrolik yağı devreye girer. Fren hidrolik yağı, ABS kumanda grubu tarafından tekerleklerin fren mekanizmasına iletilir. Son durum olarak da elektrikli pompa, fren basıncını ayarlar.
ABS Sistemindeki Arızalar Nelerdir?
ABS fren arızaları bağlantı kopuklarından kaynaklıdır. İlgili bağlantılarda bir gevşeme, kopma yaşandıysa ABS fren sistemi arızaları ile karşılaşılır.
Sensör Arızaları Fren Hidroliği Sızıntısı Kontrol Ünitesi Arızası Valf Problemleri Elektriksel Sorunlar Bağlantı Kopmaları veya Kablo Problemleri de benzer sorunları tetikleyen durumlardır. |
ABS Fren Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?
ABS fren sisteminin arızalandığını nasıl anlarım, diyenlerdenseniz birkaç temel işaretten bahsedeyim.
➡️ABS fren sistemi arızalarını anlamak için bilgi ekranında çıkan arıza işareti en basit yöntemdir. ABS Işığının Yanması ile kolayca anlarsınız. ➡️Tekerleklerin Kilitlenmesi de yine Ani frenleme sırasında hissetmenizi sağlar. ➡️Tekerleklerin Kayması ile arabanın kontrolü elinizden gidiyorsa ABS ile ilgili bir sorun var demektir. ➡️ABS sistemi arızaları, bir tekerlek hızı sensörünün arızalı olduğunu gösteren hata kodlarına neden olabilir. Bu kodlar, bir otomobil servis cihazıyla okunabilir. ➡️Fren Pedalının Titremesi de ABS sistemi arızasını fark ettirir. |
ABS Devreye Girdiğinde Neden Yer Titreşiyor?
ABS devreye girdiğinde yer titrer çünkü tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için fren basıncı hızlı bir şekilde değiştirilir. Bu da aracın tekerleklerin üzerinde kaymasını engelleyerek titremeye neden olur. ABS devreye girerek saniyeler içinde kilidi açar ve kaymayı önler.
ABS Fren Sistemi Zorunlu mu?
Araçlarda ABS zorunlu mu ya da ABS’si olmayan araç muayeneden geçer mi gibi kısaca cevap vereyim size. ABS sistemi bir çok ülkede sürücü güvenliği için zorunlu bir sistemdir.
Ülkemizde de ABS fren sistemi zorunlu. 30.07.2004 tarihli Resmî Gazete’ye göre; M1 Sınıfı Otomobil ve N1 Sınıfı Hafif Ticari Taşıtlar dışındaki tüm araçlara ABS zorunluluğu var.
ABS Uyarı Lambası Yanan Araç Muayeneden Geçer mi?
ABS Uyarı Lambası Yanan Araç Muayeneden Geçer mi, elbette ki geçmez arkadaşlar. Araç güvenliğine dair bir tehlike olduğunu gösteren ABS uyarı lambası yanarken araçlar TÜVTÜRK muayene testinden geçemez. Hatta TÜVTÜRK ABS uyarı işaretini bir ağır kusur sayar.
Arkadaşlar bu 👇bilgiye bakın mutlaka
ABS Nedir Hakkında Sık Sorulanlar
ABS ışığı yanarsa ne olur?
ABS ışığının yanıp sönmesi, frenleme sistemindeki bir soruna işarettir. ABS ışığı anti fren kilitleme sistemi sorunu olunca bu ışık yanar. ABS ışığı hangi renk merak eden varsa kehribar renk olduğunu söylemek isterim.
ABS devreye girerse ne olur?
Fren kilitlenmesi sonucu arabanın tekerlek dönme hızı yavaşlar ve kayma oluşur. Bu gibi durumlarda da ABS devreye girerek sürücülerin can güvenliğini korumuş olur.
ABS kaç km hızda devreye girer?
ABS kaç km hızda devreye girer diye bakarsak15 km/saatten daha düşük hızlarda devreye girmez. Ancak ABS nin devreye girmesi için 15km hız üzerinde olunması yeterlidir.
ABS çok önemli mi?
Araç sürücüleri için en önemli güvenlik unsuru ABS’nin görevi dir. Frene basıldığı zaman, ABS sayesinde kolayca fren yaparak kayma tehlikesinin önüne geçebilirsiniz. ABS Sistemi bulunmayan araçlar kayarak etrafa çarpacaktır.
ABS Nedir kısa ve öz anlatmaya çalıştım. Beğendiysen yıldızları 👇seçer misin 🙂
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
KAYNAK: https://www.otodelisi.com/abs-nedir/