Araç yangın tüpü neden gerekli? Nasıl Kullanılır ve Yangın Söndürücü Tüp 1 Kg kullanma kılavuzuna dair📒 bir rehber hazırladım.
OTODELİSİ.COM yazarı ve editörü Ayşe Topçu 👩🏻💻olarak sizlere bu Araç yangın tüpü makalemi hazırladım 😊Umarım beğenir ve alta YORUM yaparsınız. |
araçta oluşan olumsuz yangın durumlarının bir numaralı kurtarıcısıdır. Bu yüzden Yangın Söndürme Tüpü Çeşitleri ve Fiyatları hakkında bilgiler verdim
Yangın tüpleri, kendi içinde çok çeşitlidir. Erken müdahale sağlar. Tehlikeyi kolayca ber taraf eder. Ev ve araç tipi yangın tüpleri mutlaka yaşam kullanım alanlarına konumlanmalı.
Yangın tüpü modelleri içeresinden ihtiyacınız için birini temin etmelisiniz. Yangın söndürme tüpleri, ile kolayca önlem alabilirsiniz. Isı ve oksijen arasındaki tehlikeyi kolayca keser.
Yangın tipine göre Yangın tüpü kullanım özellikleri de değişir arkadaşlar bunu göz nünde bulundurarak seçim yapmalıyız.
Yangın yönetmeliğinde bunu açıklayan tüp çeşitleri anlatılır.
Yangın söndürücü, olarak da bilinen bu ürünler hafife alınmadan mutlaka bulundurulmalıdır. Arabalarda en ufak bir kıvılcım istenmeyen sorunları ortaya çıkarabilir.
Taşınabilir yangın tüpü ise hızlı müdahale sağlar. Abaların dışında kullanılan Tekerlekli yangın söndürme tüpü taşıma kolaylığı sağlar. BU özellikle büyük yangın tüpü modellerinde bulunur. Sizde gerek olan her ortam için yangın seti temin edin derim.
Ev ve ofislerde yangın dolabı yerlerde bulunan bu ürünler, araçlar için bagajda yer alır. Hemen bulunabilir olması için kırmızı renklidir.
Ev tipi yangın tüpü, birçok bilinçli kişinin evinde muhakkak vardır. Maddi ve manevi kayıpların önüne geçer. Bu sebeple yangın söndürme tüpleri hepimiz için aslında gereklidir.
İLGİNİZİ 👇ÇEKEBİLİR!
Yangın Söndürme Tüpü Çeşitleri
![Yangın Söndürme Tüpü Çeşitleri](https://teknolojioyun.com/wp-content/uploads/2023/11/Arac-Yangin-Tupu-Fiyatlari-ve-Sondurme-Tupu-Kullanimi.jpg)
Yangın söndürme tüpleri çeşitleri; yangın oluşabilecek alanın özelliklerine bağlı seçilir. Örneğin etki alanı, alevlenme çeşidi şeklindeki durumlar baz alınır.
- Karbondioksit yangın söndürme tüpü ürünleri de oldukça yaygındır. Bu seçenekler genellikle; kuru kimyevi tozlu, köpüklü, eko biyolojik ve karbondioksit gazlı ortamlarda mutlaka bulunmalıdır.
- A B C tozlu cihazlar şeklinde de adlandırılan bu ürünler, birçok alanda işe yarar. Bunların üretim özellikleri; A, B ve C tipi yangınlar için geliştirilmiştir.
- A tipi yangın tüpü; ot, tahta, ahşap, ev içi tekstil, perde, ofis
- B tipi yangın tüpü; benzin, vernik, aseton, tiner, tutkal, alkol, asfalt, parafin
- C tipi yangın tüpü destekleyici/ LPG, metan, doğalgaz, hidrojen, elektrik kabloları, trafolar,
- Söndürülen yangının tekrar alevlenmesi durumunda da eko biyolojik tüp çeşitleri kullanılır. Eko biyolojik çeşitleri kolay temizlenir.
- Köpüklü yangın söndürme cihazları, uçak hangarları, depo, boya imalathaneleri, yakıt yükleme ve boşaltma istasyonları, A ve B tipi yangınlar için kullanılır.
- 3, 4 ve 5 kg yangın tüpü şeklinde çeşitler bulunur. Araçlar için 1 kg yangın tüpü modelleri bulunur.
- 2,4, 6, 9, 12 kilogramlık yangın söndürücüler 25 ve 50 kilogramlık ürünler uygun olarak
Yangın Söndürme Tüpleri Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
![Yangın Söndürme Tüpleri Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler](https://teknolojioyun.com/wp-content/uploads/2023/11/1699657044_519_Arac-Yangin-Tupu-Fiyatlari-ve-Sondurme-Tupu-Kullanimi.jpg)
Araç yangın tüpü Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler herkesçe bilinmelidir. Bence bu daha ilk okulda çocuklara öğretilmelidir. Özellikle yangın söndürme tüpü 1 kg kapasiteli şeklinde herkese kullandırılarak eğitim sağlanmalıdır.
➡️İstenen şekilde kullanım yangına hızlı müdahale sağlar. ➡️Yangın tüpü yangın yerinde rüzgârı arkaya alarak kullanılır. ➡️Ateşe yeteri kadar yaklaşılmalıdır. ➡️Yangın söndürme tüpünün pimini çıkarılıp ya da valfı sola doğru çevirip tetiğe basılmalıdır. ➡️Alevlere doğru ve önden arkaya doğru söndürme sağlanır. ➡️Yangın iyice sönmeden işlem bırakılmaz. ➡️Tozlu modeller sonuna kadar kullanılmalı. Taşınabilir yangın söndürme cihazları, hızlı hareket imkanı sağlar. Anasayfa – OtoDelisi.com ➡️Bu aşamadan hemen sonra itfaiyeye haber vermelisiniz. ➡️A, B, C, D, E ve F sınıfı yangın söndürme tüplerinden doğru olanı kullanmak ta önemlidir. ➡️A sınıfı, katı materyallerin yanması esnasında. ➡️B sınıfı ise sıvı ürünlerin yanması sırasında ➡️C sınıfı gazlı ürünlerin yanması sırasında ➡️D sınıfı metal ürünlerin alev alması sırasında ➡️E sınıfı elektrik ürünlerinin alev almasında ➡️F sınıfı kızarmış yağlar alev aldığında kullanılır. |
Su ve Toz İçermeyen Karbondioksit Gazlı Yangın Söndürme Tüpleri
- B ve C sınıfı yani karbondioksit gazlı yangın tüpü çeşitlerinde su ve toz yoktur.
- Bu yüzden elektronik eşyalar zarar almaz. Elektrik tehlikeleri daha da risk oluşturabilir. Bu sebeple, sıvı ve gazlar için kullanımı uygundur.
- Basınçlı karbondioksit gazı içeren yangın tüpü Modelleri, oksijeni keser. Petrol, boya, tiner, parafin, bütan, metan, propan şeklindeki durumlarda kullanıma uygundur.
- İlgili yangın söndürme tüpleri, püskürtme sırasında içindeki karbondioksit gazının cilde teması sakıncalıdır.
- 5 kg CO2 karbondioksit yangın söndürme tüpü, oldukça etkili bir seçenektir. Termik santral, rüzgâr türbinleri, elektrik dağıtım pano odaları, trafolar, gemiler, telefon santralleri noktalarında en çok bu ürün kullanılır. Karbondioksit gazlı söndürme sistemleri bu yüzden en çok kullanılan çeşitler arasındadır.
- Yangın alarmı ve yükselen alevler oluştuğunda rahatlıkla kullanılabilir.
İLGİNİZİ 👇ÇEKEBİLİR!
Araçlarda Mutlaka Bulundurulması Gereken Yangın Söndürme Tüpü Setleri Hangileri?
Yangın Söndürme Tüpü Setleri Araç kullanırken aniden oluşacak elektriksel ve mekanik alevlenmelerde fayda sağlar.
- Bu yüzden araç içi yangın söndürme tüpleri olmayanlar varsa mutlaka temin etmeli.
- Araç yangın söndürme tüpü, anlık müdahaleyi sağlar. İster park halinde ister hareket halindeyken can güvenliğini de beraberinde getirir.
- Kullandığınız araca özel araç yangın seti çeşitlerini temin ederek işe başlamalısınız.
- Araçlarda kullanılan söndürme tüpü çeşitleri yangın tiplerine göre değişiklik gösterir. A, B ve C sınıfı tüplerinden size en uygun olanı almalısınız.
- Araç için Yangın Söndürme Tüpü Setleri A sınıfı modelleri; kâğıt, plastik ve ahşap gibi yanan ürünlere özeldir.
- B sınıfı araç için yangın setleri, yanıcı sıvılar için iyidir.
- Araç için C sınıfı Yangın Söndürme Tüpü Setleri elektrik arızaları için kullanıma uygundur.
- Araçlarda ve araba garajlarında oluşacak boya, benzin ve yağ alevlenmelerinde B sınıfı yangın tüpü kullanılır.
- Araçlardaki Elektrik arızalarına bağlı yangınlarda da C sınıfı kullanılır.
- Araç içi söndürücülerin avantajları olarak hafif olmalarından bahsedebilirim. Araç içi söndürücüler aynı zamanda trafikteki başka araçlar içinde fayda sağlar.
En Yaygın Yangın Söndürme Tüpleri
![En Yaygın Yangın Söndürme Tüpleri](https://teknolojioyun.com/wp-content/uploads/2023/11/1699657044_677_Arac-Yangin-Tupu-Fiyatlari-ve-Sondurme-Tupu-Kullanimi.jpg)
Söndürücü tüpleri çeşitleri; 1 kg, 2 kg, 12 kg, 6 kg yangın söndürme tüpü modelleri olarak piyasada satılıyor. 50 ve 25 kg yangın söndürme tüpü şeklinde devasa tasarımlarda vardır.
Kanunen motorlu taşıtlarda bulundurulması zorunlu yangın tüplerinde manometre bulunur. Manometre sayesinde tüpün ne kadar dolu olduğunu görürsünüz
Araçlar için tavsiye edilen yangın tüplü trafik seti, 4 yıl kullanıma uygundur. Sizde arabalarınızda mutlaka; bir adet söndürme tüpü, yara bandı, pamuk, boyunluk, çekme halat, plastik takoz, el feneri, turnike, pil, makas, antiseptik ve solüsyon bulundurun.
Araç acil durum çantasında yangın tüpleri genellikle küçük ebatlardan oluşur. Trafik yönetmeliğine paralel olan bu acil durum araç çantaları içeresinde 1 kilogramlık söndürücü tüpler bulunur. Küçük yangın tüpü çeşitleri olarak da adlandırılır.
Güncel Araç Yangın Tüpü Fiyatları Nedir?
![Güncel Araç Yangın Tüpü Fiyatları Nedir?](https://teknolojioyun.com/wp-content/uploads/2023/11/1699657044_343_Arac-Yangin-Tupu-Fiyatlari-ve-Sondurme-Tupu-Kullanimi.jpg)
Bütçe Dostu Yangın Söndürme Tüpleri Fiyatlarını sizler için araştırdım ve buldum. Söndürme tüpleri, Otomatik yangın söndürme tüpü gibi farklı modellere de sahiptir. Oldukça kullanıcı dostu seçeneklerdir. 6 ve 12 kg yangın söndürme tüpü gibi çeşitli şeklinde piyasada bulunur. Tekrar doldurulabilir modellerin şeklinde de bulunur. Söndürme tüpleri pratik koruma sağlar.
Elektrik panosu yangın söndürme tüpü gibi çok karşılaştığımı ürünlerde talimatları okunarak kullanılır. küçük ve büyük yangın tüpü modellerinin hangisi olursa olsun üzerinde kullanma talimatları okunarak kullanılmalıdır.
Yangın söndürme tüpleri fiyatları ve özellikleri için sizlere alttaki tabloyu hazırladım kolayca yangın tüpü fiyatları hakkında fikir edinebilirsiniz.
Yangın Söndürme Tüpleri Çeşitleri Nelerdir?
![Yangın Söndürme Tüpleri Çeşitleri Nelerdir?](https://teknolojioyun.com/wp-content/uploads/2023/11/1699657044_695_Arac-Yangin-Tupu-Fiyatlari-ve-Sondurme-Tupu-Kullanimi.jpg)
4 çeşit yangın söndürme tüpü mevcuttur.
- Köpüklü ve kimyevi tozundan içeriğe sahip
- Karbondioksit olan yangın söndürme tüpüdür.
- Metal yangın söndürücüler,
Yangın Söndürme Tüpleri Kaç Yılda Bir Değiştirilir?
Genel olarak yangın tüplerinin iç değişimi yapılması için artık işe yarama hale gelmesi önemlidir. Ancak kanunen Yangın tüplerinin iki yılda bir yenilenmelidir.
Kimyevi ve karbon yangın tüpleri her yıl değişmelidir. Yangın tüpü çeşidine göre kanuni durumlar baz alınarak değişim sağlanmalıdır.
Yangın Söndürme Tüpleri Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Bir yangın tüpü alımı yapılırken ilk dikkat edilmesi gereken en önemli husus son kullanma süresidir.
- Son kullanma tarihine bakılırken,
- Ürün seri numarasının ve TSE soğuk damgası da olmalıdır.
- Son ve ilk dolum tarihlerine bakılmalıdır.
- Yeterli miktarda içerisinde ürün olmalıdır.
- Periyodik bakım yetki belgesi olmalıdır.
Bu maddelere göre arac yangin tupu alımı yapılabilir.
Araç muayene yangın tüpü Özellikleri neler olmalı?
Araç muayenesi sırasında araç muayene yangın tüpü genellikle kontrol edilen güvenlik ekipmanıdır. Bu sebeple araba yangin tupu işlevsel ve kullanılabilir olması, araç güvenliği için çok önemlidir.
Araç muayenesi sırasında yangın tüpünün aşağıdaki özellikleri şu şekilde olmalı;
- Tüpün son kullanma tarihi geçmemiş olmalıdır.
- Araba yangın tüpünün basınç seviyesi, düşük değil istenen seviyede olmalıdır.
- Görsel muayene ile delik ve ya sızıntı olacak bir boşluğa sahip olmaması istenir
- Araç muayene Yangın tüpünün tetik mekanizması, çalışır durumda olmalı.
- Araç için yangın tüpü, uygun bir şekilde monte edilmeli.
- Araç içi yangın tüpü muayene sırasında bu montajın doğru yapıldığı kontrol edilir.
Araba icin hangi yangın tüpü kullanılır?
Araba için kullanılması gereken yangın söndürme cihazları, kuru kimyevi tozlu ya da köpük araç içi yangın söndürme tüpü seçenekleri oluyor.
Araç yangın tüpü sıkça sorulanlar👇☺️
Araç yangın tüpü ağır kusur mu?
Muayene esnasında değerlendirilen yangın tüpü bulundurma zorunluluğu sayesinde araçlar muayeneden geçemez. .
Araçta yangın söndürme tüpü zorunlu mu?
Arkadaşlar kanuni yönetmeliğe göre; Otomobil, minibus, kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli maddeli arabalarda yangın söndürme cihazı şarttır.
Araç içi yangın tüpü kaç kg olmalı?
Arabada bulunması zorunlu olan yangın tüpü ağırlığı, araç modellerine göre değişiyor. Örnek vermem gerekirse; minibüsler, kamyonetler ve binek araçlar için yangın tüpü kapasitesi 1 KG şeklinde isteniyor.
Araç yangın tüpü içeriğimi beğendiysen 5 yıldızı👇 seçer misin?
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
KAYNAK: https://www.otodelisi.com/arac-yangin-tupu/