Direksiyon kutu fiyatları, Arabada direksiyon kutusu ne işe yarar ve Direksiyon sistemi parçaları nelerdir diye en basit şekilde cevapladık.
Bu kutu, araç kontrolü için gerekli olan en önemli mekanizmalardan biridir. Direksiyon kutuları, araçların şanzıman ve motor aksamı kadar önem taşımaktadır. Direksiyon kutu çeşitleri ve görevleri hakkında tüm merak edilenleri, sizler için derlediğimiz yazımızda bulabilirsiniz.
OtoDelisi.com yazarı ve editörü Ayşe Topçu 👩🏻💻olarak sizlere bu makaleyi hazırladım 😊Umarım beğenir ve alta YORUM yaparsınız. |
Direksiyon kutuları olmadan, aracınızın kontrolünü yapamaz ve aracın yön değiştirmesini sağlayamazsınız. Direksiyon kutusu sistemi olmadan, araç kullanımında gerekli olan rota düzenlemesini de gerçekleştirmeniz mümkün değildir.
Özellikle olası bir trafik kazası durumunda, aracın hızlı ve güvenli bir şekilde kontrol edilmesi, direksiyon kutuları ile gerçekleştirilmektedir. Bunun için direksiyonun kutusunun her marka ve model araçlar için, çok önemli bir bileşen olduğunu söyleyebiliriz.
Aracınızın tekerleklerinin kontrolünün tamamen sizde olmasını sağlayarak, aracın daha güvenli bir şekilde sürülebilmesine olanak sunar.
Direksiyon Kutusu Nedir?

Direksiyon kutusu nedir ve önemi ile ilgili tüm detayları sizler için hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz. Direksiyon kutuları birbirinden farklı çeşitlerdedir.
Araç için en önemli mekanizmalardan biridir. Bu kutu, direksiyon simidinden gelen yön komutlarının, tekerleklere hızlı ve güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlayan bir sistemdir.
Hidrolik Direksiyon Kutusu Tamiri Nedir?

Hidrolik direksiyon kutusu tamiri nedir sorusu merak konusudur. Hidrolik direksiyon kutusu, tüm araç modellerinin direksiyon sistemleri için kritik bir rol üstlenmektedir. Bu mekanizma direksiyon kutuları ismi ile bilinen ve özel bileşenler ile birlikte çalışan bir sistemdir.
Her model ve marka araçlarda bulunan direksiyon kutuları, tasarım olarak farklıdır. Hidrolik direksiyon kutusu tamiri de sistemin ve mekanizmanın daha güvenli ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için oldukça önemlidir.
Sürücü, direksiyonu her çevirdiğinde direksiyon sistemi de devreye girerek tekerleklerin de hareketinin kontrol edilmesini sağlamaktadır. Bu işleyiş aynı zamanda araçların hidrolik direksiyon sistemlerini de içermektedir.
Direksiyon kutu içerisindeki mekanizmanın çalışabilmesi, hidrolik sıvı sayesinde gerçekleşmektedir. Hidrolik sıvı aynı zamanda, sürücünün yönlendirici hareketlerinin, tekerleklerin dönüş hareketine çevrilmesini sağlar.
Kullanım süresine bağlı olarak hidrolik kutuları, zaman içerisinde aşınarak, hasar görebilir. Bu gibi bir durumda ise, kutunun tamir edilmesi hayati bir önem taşımaktadır. Yapılacak olan tamir işlemi sayesinde, mekanizma içerisinde bulunan sızıntılar giderilmektedir.
Hidrolik direksiyon kutuları iç mekanizması, yeniden ayarlanabilmektedir. Tamir işlemi sırasında, kutunun bileşenlerinin değiştirilmesi gibi pek çok farklı işlem de gerçekleştirebilmektedir.
Hidrolik direksiyon kutusu tamiri, özellikle daha güvenli bir sürüş deneyimi açısından hayati bir öneme sahiptir. Yapılacak olan yanlış bir ayar veya kullanılmaya devam eden hasarlı direksiyon kutusu, araç kontrolünün kaybedilmesine neden olabilir.
Araçların hidrolik direksiyon kutusunun mutlaka kontrol edilmesi ve olası problemlerin hemen çözülmesi gerekmektedir.
Direksiyon Kutusu Arızası Belirtileri

Direksiyon kutusu arızası belirtileri, araç sahipleri tarafından yakından takip edilmesi gereken bir konudur. Direksiyon sistemlerini yakından takip etmek, daha güvenli bir araç sürüşü için önemlidir.
Aracınız için en önemli kontrol mekanizmalarından birisi de direksiyon sistemleridir. Araç kullanımı sırasında en çok çalışan sistemlerden biri olduğu için de sık sık arızalanması oldukça doğaldır. Direksiyon kutu, pek çok araç modelinde en sık arızalanan parçalar arasında yer almaktadır.
Direksiyon kutusunda meydana gelebilecek arızalar, farklı belirtiler ile kendini belli edebilmektedir. Direksiyon kutusu arıza belirtilerini şu başlıklar altında incelemek mümkündür:
Direksiyon Simidinde Oluşan Boşluk

Direksiyon simidinde oluşan boşluk, mekanizmanın bir arıza yaşadığının en net belirtisinden biridir. Araç direksiyonunda 2’şer cm olmak üzere hem sağ, hem de sol yönlerde boşluklar normal olarak görülmektedir.
Özellikle araç hareket etmediği zaman, direksiyonda bu boşlukların olması normal olarak kabul edilmektedir. Ancak araç hareket halinde iken ve sürekli bir şekilde devam eden bir boşluk sorunu var ise, bu durum ciddiye alınmalıdır.
Araç hareket halinde iken boşlukların oluşması, direksiyon mafsalının yıpranmış olduğunun göstergesidir. Ayrıca bu kutunun aşınmasından kaynaklı olarak da boşluk meydana gelebilir. Bu durum direksiyon kutusu tamiri ve onarımı işlemini gerektirmektedir.
Direksiyon Çevirirken Gelen Sesler
Direksiyon çevirirken gelen sesler, sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birdir. Aracı kullanırken her direksiyonu çevirdiğinizde, metal sürtünmesine benzer bir ses duyabilirsiniz. Bu ses direksiyon kutusunun içerisinde yer alan dişli gruplarından kaynaklı olarak meydana gelebilir.
Dişli gruplarının yıpranması veya aşınması, direksiyonu çevirdiğiniz zaman ses sorununu oluşturacaktır. Bu ses bazen sürekli, bazen de ara ara duyabilirsiniz.
Eğer ara ara metal sürtünme sesi ile karşılaşıyorsanız, sadece direksiyondan kaynaklı bir sorun yaşamıyor olabilirsiniz. Ön takımdan kaynaklı olarak, farklı bir arıza da ses yapabilmektedir.
Direksiyonun Sertleşmesi

Direksiyonun sertleşmesi, aracın kullanımına bağlı olarak meydana gelebilecek arızalardandır. Kullanıma bağlı olarak, zaman içerisinde direksiyonda sertleşme sorunu yaşanabilir. Bunun pek çok sebebi olabilir.
Direksiyon hidroliğinin azalmasından kaynaklı olarak, sertleşme sorunu yaşanabilir. Direksiyon sertleşmesinin en önemli nedenlerinden birisi de kutunun içerisinde yer alan plastik sızdırma elemanlarının eskimesidir.
Direksiyon pompasının arızalanması da sertleşme yapabilir. Bu ve benzeri sorunlar ile karşı karşıya kaldığınızda ilk olarak, direksiyonun hidrolik seviyesinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Direksiyon kutusu tamiri ile sertleşme sorunu kolaylıkla çözülebilmektedir.
Buna👇 da bakın!
Direksiyon Toparlanma Sorunu
Direksiyon toparlanma sorunu, direksiyon kutularında meydana gelen aşınmalardan kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Ancak farklı etkenlerin de direksiyon toparlanma sorununa neden olduğunu söylemek mümkündür.
Araçların ön takımlarında yaşanan sorunlar veya ölçü dışında kullanılan lastikler de toparlanma sorununa neden olabilir. Ön takım bileşenlerinin normal tork değerleri dışında sıkılmış olması da direksiyon toparlanma sorununa sebep olmaktadır.
Direksiyon Kutusu Yağ Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Direksiyon kutusu yağ kaçağı nasıl anlaşılır ve bunun yöntemlerini açıklamak isteriz. Direksiyon kutularında meydana gelen yağ kaçağı sorununun olup olmadığını anlamak için ilk olarak, gözle kontrol yapılabilmektedir.
Eğer aracınızın altında yağ kaçağından kaynaklı sızıntı veya lekeler var ise, bunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Direksiyon kutularında oluşan yağ kaçağının tespit edilmesi için bir diğer yöntem de direksiyon simidinde meydana gelecek olan ağırlaşmaya dikkat edilmelidir.
Direksiyon simidinde oluşan ağırlaşmanın farklı nedenleri olsa da en yaygın sebebinin, yağ kaçağı olduğu söylenebilir. Genellikle yağ kaçağı, direksiyon pompası veya kutuda oluşabilir.
Aracın hangi parçasında yağ kaçağı olduğunu bulmak için, göz ile kontrol yapabilirsiniz. Eğer direksiyonu sağ veya sola doğru çevirdiğinizde ağlamaklı gibi bir ses geliyor ise, yağ eksilmiş olabilir. Direksiyon pompanızda yağ bitmesi veya eksilmesi durumunda pompadan ses gelebilir.
Direksiyon Kutusu Fiyatları
Direksiyon kutusu fiyatları, aracın marka ve modeli yanı sıra kullandığınız direksiyon kutuları markasına göre de farklılık gösterebilmektedir. Direksiyon kutusu tamiri fiyat teklifleri için araştırma yapmalısınız. Çünkü direksiyon kutuları, aracın en pahalı mekanizmaları arasında yer almaktadır.
Direksiyon kutusu fiyatları 1000 TLdir. Farklı durumlar için ise sıradışı direksiyon kutuları 8.000 TL’dier
Direksiyon Kutusu Tamiri
Direksiyon kutusu tamiri fiyatı, direksiyon kutularının fiyatlarına göre daha ekonomik tekliflere sahiptir. Hidrolik direksiyon kutusu tamiri fiyatları sayesinde, direksiyon kutuları yenisi ile değiştirmenize gerek kalmayacaktır.
Direksiyon kutularını tamir ettirdiğiniz zaman da uzun yıllar güvenli ve sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Direksiyon kutusu tamiri sırasında dişli grupları ile sızdırmaz tamir takımları, ana nokta olarak dikkate alınmaktadır.
Bunların yanı sıra, direksiyon kutularında oluşan problemlerin onarılmayacak durumda olmasında da kutu değişimi yapılabilmektedir.
Direksiyon Kutusu Tamiri Fiyatı
Direksiyon kutusu tamiri fiyatı, kutu değişimi gibi işlemlerle kıyaslandığında daha uygun olabilmektedir. Direksiyon kutusu tamiri 3.000 TL’dir. Bu yaklaşıktır.
Yapılacak olan onarım ve tamir işlerine göre, sunulan fiyatlar da değişebilmektedir. Bu fiyatlara ek olarak, işçilik veya sökme takma gibi ücretler de ilave edilebilmektedir.
Direksiyon Kutusu Değişimi Nasıl Yapılır?
Direksiyon kutusu değişimi nasıl yapılır ve değiştirme işleminin tüm aşamalarını öğrenmek için doğru yerdesiniz. Direksiyon kutusu değişimi işlemi, orta zorluk seviyesindedir. Ancak yine de titiz bir işçilik gerektirdiğini söylemek gerekmektedir.
➡️İlk olarak araç kaldırılmadan, sol ve sağ tekerleklerinin bijon somunları gevşetilmektedir. Ardından araç, kriko yardımı ile tek taraflı olacak şekilde kaldırılır. Kaldırılan tarafa uygun olan şasi bağlantısına, kriko sehpası yerleştirilmektedir. Diğer tarafın da kriko ile kaldırılması sağlanarak, aynı işlem tekrar edilmektedir. Bu sayede, aracın askıya alınma işlemi tamamlanmaktadır. ➡️Aracın her iki ön tekerleğinin de gevşetilmesi ile birlikte bijon somunları da yerinden çıkartılmaktadır. Bu sayede, tekerleklerin tamamen yerinden sökülmesi gerçekleştirilmektedir. ➡️Direksiyon milinin bağlantı yerinde bulunan somun sökülmektedir. Ardından direksiyon milinin dış bağlantı grup cıvatası da yerinden çıkartılmaktadır. ➡️Diğer aşama olarak, rot kolunun bağlantısının yerinden çıkartılma işlemine geçilmektedir. Bu işlem için rot kolunun ucunda bulunan, mafsallı sağlamanın ucunda yer alan somun gevşetilmektedir. Bu esnada plastik bir çekiç yardımı olan somun, bulunduğu yuvadan kolaylıkla çıkartılmaktadır. ➡️Direksiyon kutusunun bağlantı hatlarına, montaj cıvatalarına ve direksiyon bağlantılarına erişmek için, çıkartılması gereken tüm parçalar sökülmektedir. ➡️Aracın modeline ve direksiyon mekanizmasının erişilebilirliğine göre, servo direksiyon kutusu, montaj cıvatalarının da çıkartılması gerekli olabilmektedir. ➡️Aracın altına uygun büyüklükte bir yağ kabı yerleştirilmektedir. Ardından hidrolik servo direksiyon basınç hortumu sökülmektedir. Servo direksiyon dönüş horumu da uygun bağlantı yerlerinden sökülerek, yağın tamamen akması sağlanmaktadır. ➡️Yağ akma işleminden sonra dikkat edilmesi gereken konu, yeni direksiyon kutularının uzunluğudur. Eski direksiyon kutusunun ölçüleri ile aynı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca direksiyon kutularının diğer kutunun bağlantı yerleri ile aynı yönde olması da oldukça önemlidir. ➡️Araca yeni monte edilecek direksiyon kutusunun ölçümü için, çubuk uçlarının dişlerine bakılabilir. Eğer aynı ölçüde değil ise, bağlantı çubuklarının dişlerin bükülerek, ölçü ayarlaması yapılabilmektedir. Ancak bu noktada sol ve sağ uçların üst üste binmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. ➡️Eğer eski rot kollarının kullanımına devam edilecek ise, somunların gevşetilmesi gerekmektedir. Rot kollarının çıkartılması için ise, kaç tam tur gerektiğini sayarak ilerlemelisiniz. ➡️Yeni takılacak olan direksiyon kutu ortalanmakta ve rot kolu yeni kutuyla aynı sayda dönüş yapılarak takılmaktadır. Bu aşamada, toplam uzunluk da sürekli olarak kontrol edilmektedir. ➡️ Servo direksiyon kutusu hatları, gerekli görüldüğü takdirde sızdırmazlık halkaları kullanılarak yeniden bağlanabilir. Eğer yüksek basınç hattı daha büyük ise, daha büyük bir sızdırmazlık keçesi kullanılmaktadır. Gerekli kontroller yapılarak, işleme devam edilmektedir. ➡️Yeni direksiyon kutularının tüm bağlantı parçaları, tekrar bağlanmaktadır. Yerine takılarak, cıvatalama işlemi ile birlikte kutunun takılması tamamlanmaktadır. ➡️Direksiyon mafsallarına, rot kollarının ucunda yer alan mafsal saplamaları geri takılmaktadır. Eğer kale somun kullanılıyor ise, yeni pimler tercih edilmektedir. ➡️Eski kamalı pimlerin kullanılması, kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çıkan kamalı pimler yeni gibi duruyor olsa da yine de kullanılmamalıdır. ➡️Aracın tekerlekleri tekrar takılmaktadır. Bu aşamada bijon somunlarının tork değerlerine uygun şekilde sıkılmasına dikkat edilmektedir. ➡️ Servo direksiyon pompasından dönüş hattının borusu çıkartılmaktadır. Çıkartılan dönüş hattı borusu, bir kova içine yerleştirilmektedir. ➡️Direksiyon pompası, direksiyon hidroliği ile doldurulmaktadır. Son aşama olarak, dönüş hortumundan temiz sıvının gelmesi sağlanana kadar motor çalıştırılmaktadır. Direksiyon kutusu tamiri ne kadar sürer ve yeni kutu değişimi ile ilgili tüm süreci sizler için açıkladık. |
Direksiyon Sisteminin Havasının Alınması
Direksiyon sisteminin havasının alınması, direksiyon kutusu tamiri ve değişimi işlemlerinin son adımı olarak açıklanabilir. Sistem içerisinde bulunan ve sıkışan havanın, sistemden atılması gerekmektedir. Bunu sağlamak için ise, ilk olarak haznenin yağ ile doldurulması ve motorun da rölantide çalıştırılması gerekmektedir.
Motor çalıştıktan sonra, direksiyon simidini sola ve sağa olmak üzere, tam tur çevirmelisiniz. Bu işlem, yağın da hareket etmesini sağlayacaktır. Tam tur çevirme işlemini yaklaşık olarak, 10 ile 15 kez tekrarlamanız gerekmektedir.
Ancak çevirme işlemi sırasında, sert vuruşlar yapmamalı ve direksiyonu en sonuna kadar çevirmemelisiniz. Eğer direksiyonunuz çok sıkı ise, sert ve sonuna kadar yapılan sağ ve sol manevralar, bu kutuya çok ciddi zararlar verebilmektedir.
Motoru kapattıktan sonra ortalama olarak, 15 ile 20 dakika kadar beklemeniz gerekmektedir. Daha uzun süre de bekleyebilirsiniz. Motoru tekrar çalıştırmadan önce, direksiyon hidrolik sıvısını doldurmalısınız.
Sıvının normal seviyeye gelmesini sağlayacak kadar, işlemi tekrarlayabilirsiniz. Bu sayede, sistemde yer alan havanın alınmasını da sağlayabilirsiniz. İşlemleri doğru ve sırası ile yaptıktan sonra, aracı test sürüşüne çıkartabilirsiniz.
Ortalama 10 dakikalık bir test sürüşü yapmanız, yeterli olacaktır. Ardından direksiyon kutusunu tekrar kontrol ederek, olası bir yağ kaçağı olup olmadığına bakmanız gerekmektedir.
Eğer direksiyon rahat bir şekilde kullanılıyor ve herhangi bir yağ kaçağı da yok ise, direksiyon kutusu değişimi işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını söyleyebiliriz.
Direksiyon kutusu arızası önemli mi?

Direksiyon kutusu arızası önemlidir çünkü bu, aracın yönlendirme ve kontrol yeteneğini etkileyebilir, güvenliği tehlikeye atabilir ve acil bir tamir gerektirebilir.
Seveceğiniz 👇konular!
Porsche Fiyatları & Modelleri! Porsche Nerede Üretiliyor?
Land Rover Range Rover Hangi Ülkenin? Range Rover Modelleri
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
KAYNAK: https://www.otodelisi.com/direksiyon-kutusu/