Ram alırken nelere dikkat edilmeli? Ram alırken özellikle bakmamız gereken önemli hususlar nedir? Ram’de uyumluluk nedir? gibi birçok soru kafanızın bir tarafında geziyorsa bu makalemizde sizlere A’dan Z’ye her şeyi anlayacağız ve kafanızda ki en küçük sorulara bile cevap vermiş olacağız. Hem Laptop kullanıcıları hem de Masaüstü kullanıcı Ram konusunda oldukça fazla kafası karışmaktadır. Bilgisayarlarımızı yükseltmek istediğimizde ilk alımıza Ram yükseltmek gelir. Peki tam uyumlu ve performanslı Ram yükseltme nasıl yapılır? Fazla uzatmadan Ram ile ilgili konuları maddeler halinde sizlere açıklayalım.
Ram Ne İşe Yarar
RAM(Random Access Memory) yani Rastgele Erişimli Bellek bilgisayarımızdaki bir tür veri depolama birimidir. Diğer depolama birimlerinden farkı içerisindeki verilere çok daha hızlı ulaşım sağlıyor oluşudur. Fakat diğer depolama birimlerine nazaran bu veriler kalıcı değildir. Bilgisayarda yaptığımız çoğu işlemin verisi bu RAM lerde depolanır. Yani yaptığımız işlemlere anında erişmemize dolayısıyla da bilgisayarımızın hızına önemli bir katkıda bulunur. Peki RAM alırken nelere dikkat etmeliyiz?
RAM Teknolojisi (Türü)
Teknolojiler geliştikçe yeni ürünler gelişmeye devam etmektedir. RAM teknolojisi bir hayli değişen bir teknoloji ürünlerinden bir tanesi. Çünkü Anakartlar’ın gelişmesiyle RAM’lerin frekans ve boyutları da değiştir. RAM türünü belirlerken öncelikle Anakartınızın hangi RAM türünü desteklediğini bilmelisiniz. Çünkü 4 farklı RAM türümüz var. Şöyleki;
DDR RAM: Tarihi eser olarak bir teknoloji müzesinde görebilirsiniz.
DDR2 RAM: Aynı şekilde bazı teknoloji müzelerinde tarihi eserler arasına girmeye başlamıştır.
DDR3 RAM: Ülkemizde en az %40 oranında kullanıldığı tahmin ettiğimiz RAM türü. Frekans hızı 1066 Mhz’den 3200 Mhz’ye çıkmaktadır.
DDR4 RAM: En güncel RAM türüdür. Hem frekans olarak hem de boyut olarak eskilerine göre daha yüksektir. 2133 MHz’den 4266 Mhz’ye kadar çıkmaktadır. Boyut olarak ise 64GB’a kadar çıkar. DDR4 için önerdiğimiz Frekans
Frekansın Önemi ve Uyumluluk
Öncelikle alacağınız Ram’in frekans değerinin, mevcut anakartınızın ve işlemcinizin desteklediği frekans değerleriyle uyuşacağından emin olmalısınız. Örnek vermek gerekirse anakartınız DDR4 2600 Mhz frekansını destekliyor fakat siz DDR4 3000 Mhz değerlerine sahip bir Ram aldınız. Bu durumda RAM iniz 2600 Mhz de çalışacak ve tam performans alamayacaksınız. İşlemci yönünde de aynı durum geçerli fakat orada eğer XMP özelliği olan bir RAM alırsanız, işlemciden kaynaklı performans kaybını seçeceğiniz RAM profili ile
önleyebilirsiniz. Anakartınız desteklediği miktarda ve slotta RAM takabileceğinizi de unutmayın. Bu gibi durumlarda alacağınız RAM ile anakart ve işlemcinizin uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekir.
RAM frekansı konusunda minimum veya tavsiye frekans veremiyoruz çünkü RAM türlerine göre frekanslarda değişmektedir. Örneğin DDR3 1066 MHz’den başlayıp 3200 MHz’ye giderken, DDR4 türü 2133 MHz’den başlayıp 4266 Mhz’ye kadar çıkmaktadır. Tavsiyemiz en güncel RAM türünü kullanmanız olacaktır.
Ram Boyutunun Belirlenmesi
Bir diğer önemli husus da ihtiyacınız olan RAM miktarını belirlenmesi. Günümüzde standart bir bilgisayar kullanıcısının ihtiyacını 8 GB RAM yeterince görmektedir. Fakat standart dışında bir kullanıcısıysanız, oyun oynuyor, ses ve video gibi kayıt ve edit işleriyle uğraşıyorsanız 16 GB ile 32 GB arasında bir boyuta çıkmanız gerekmektedir. Bu gibi işlerde ne kadar çok RAM o kadar çok performans demektir. Fakat yine de performans konusunda RAM’ler işlemciler ve ekran kartlarından sonra gelmektedir. Yani sistem toplarken önce Anakart, İşlemci ve Ekran Kartı’na daha sonra RAM’e para ayırmalısınız.
Ram boyutu konusunda minimum 4GB boyutunda, tavsiyemiz ise 8GB boyutunda RAM kullanmanızı öneririz.
Eğer diğer Anakart, işlemci ve ekran kartı bileşenler hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıdaki makalelerimizden faydalanabilirsiniz.
- Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- İşlemci Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar